Методматеріал
Вітаємо Вас, Гість
Категорія розділу
КОДЕКС ЦЗ
НАШ ПАРТНЕР
Наш опрос
Оцінка безпеки України
Всього відповідей: 31
ЧАС РОБОТИ САЙТУ
ON-LINE РАДІО
КАРТА ON-LINE
Календар Статей
«  Январь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
НОВИНИ НП
ПОШУК СЛІВ
Главная » 2014 » Январь » 14 » Уряд прийняв нове Положення про Єдину державну систему цивільного захисту
12:48
Уряд прийняв нове Положення про Єдину державну систему цивільного захисту

           У зв'язку з набранням чинності нового Кодексу Цивільного захисту Урядом прийнято нове Положення про Єдину державну систему цивільного захисту, спрямовану на підвищення безпеки людей і територій. Про це на брифінгу сказав Олександр Вілкул - Віце-прем'єр-міністр і Голова Державної комісії з надзвичайних ситуацій і техногенно-екологічної безпеки.

«Єдина державна система цивільного захисту дозволить, насамперед, підвищити ефективність захисту людей і територій від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру. А також забезпечити чітку координацію структур, задіяних під час надзвичайних ситуацій, центральних і місцевих органів влади, рятувальників, комунальних служб, підприємств, волонтерів - і створити можливості для оперативного інформування населення», - сказав Олександр Вілкул.

Єдина державна система створюється на заміну застарілої системи цивільної оборони, яка створювалася ще в радянський час для захисту в основному від загроз воєнного часу. Єдина державна система цивільного захисту заснована на кращому світовому досвіді і технологіях, а також включає в себе напрацювання радянської системи ЦО.

Причинами актуалізації системи цивільного захисту стало посилення техногенних ризиків і різка зміна клімату. Зокрема, в Україні, за останні 25 років середньорічна температура піднялася на 2 градуси, а кількість стихійних лих збільшилася вдвічі. Більш того, стихійні явища часто стосуються одночасно цілої групи областей України.

На сьогоднішній день за завданням Уряду актуалізовані регламенти і механізми взаємодії всіх служб під час надзвичайних ситуацій - рятувальників, комунальників, військових, волонтерів, правоохоронних органів.

«У 2013 році були проведені у всіх регіонах масштабні спільні штабні навчання, де на практиці були відпрацьовані оновлені механізми взаємодії», - сказав Олександр Вілкул.

Віце-прем'єр-міністр зазначив ключові нововведення в рамках Єдиної державної системи цивільного захисту.

Перше. Положення регламентує відносини між органами влади та підприємствами в рамках забезпечення цивільного захисту населення і територій. Це означає, що до ліквідації надзвичайної ситуації залучатимуться підприємства незалежно від форми власності.

Друге. Регламентуються повноваження державних органів влади в умовах надзвичайних ситуацій (НС). Зокрема, стало можливим створення на цей час спеціальних органів управління, зокрема, спеціальних комісій з питань ліквідації наслідків НС, штабів з ліквідації НС, призначення керівника робіт з ліквідації НС.

Третє. На посадових осіб покладається персональна відповідальність за захист життя і здоров'я людей в умовах надзвичайних ситуацій. А також посилюється їх відповідальність за невиконання цих обов'язків.

Олександр Вілкул також зазначив, що створюються умови для оновлення матеріально-технічної бази Державної служби з надзвичайних ситуацій, комунальних та інших служб, задіяних у ліквідації надзвичайних ситуацій.

Крім того, Урядом планується модернізація системи централізованого оповіщення населення при виникненні надзвичайних ситуацій.

Зараз оповіщення населення відбувається через дротове радіо і систему сирен. «Ми плануємо розширити ці можливості за допомогою Інтернету, мобільного зв'язку, технічних засобів зв'язку (гучномовців), ЗМІ. Наша мета - повністю охопити населення системами оповіщення», - сказав Віце-прем'єр-міністр.

Олександр Вілкул також підкреслив, що найважливішою відмінністю оновленої системи цивільного захисту є чіткий розподіл завдань і відповідальності між органами влади і підприємствами. Для цього буде створена трьохрівнева система захисту.

Перший рівень - державний - це Кабінет Міністрів під керівництвом Прем'єр-міністра. А безпосереднє управління системою захисту населення на цьому рівні буде здійснювати Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Другий рівень - територіальний, під керівництвом голови облдержадміністрації, міського голови, голови райдержадміністрації, сільської ради.

Третій рівень - це рівень конкретного підприємства, організації та установи (а також інших суб'єктів господарювання).

Координація роботи цієї трирівневої системи захисту здійснюється Державною комісією техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій під керівництвом Олександра Вілкула.

Категория: Актуальні новини | Просмотров: 726 | Добавил: tbregion | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]